Solina - wydarzenia i aktualności w portalu solina.info.pl |
Stowarzyszenie Bies
2011-07-12
Stowarzyszenie Bies powstało w 2005 r w wyniku projektu realizowanego przez gminę Lutowiska pn. Bieszczadzkie Centrum Promocji i Certyfikacji Produktu Lokalnego.
Projekt uzyskał dotację z Fundacji Karpackiej w wysokości 76.522 $. w ramach programu „Zintegrowanego Rozwoju Obszarów Wiejskich”. Projekt trwał dwa lata i swoim zasięgiem objął 8 gmin bieszczadzkich. Większość działań przeprowadzono na terenie gminy Lutowiska – W ramach projektu zorganizowano i przeprowadzono cykl szkoleń dla grupy ok. 50 producentów lokalnych z zakresu marketingu i promocji, zakładania grup producenckich, zakładania własnej działalności gospodarczej, certyfikacji produktów i pozyskiwania funduszy pomocowych. Odbyły się również warsztaty zawodowe:, ceramika, pszczelarstwo, wyrób świec i ozdób z wosku pszczelego, koronczarskie a także wyrób zabawek drewnianych, ogółem z warsztatów skorzystało ok.80 uczestników.
Znak Bieszczadzki Produkt Lokalny „Made in Bieszczady”, został zastrzeżony w Urzędzie Patentowym jako znak towarowy. Znakiem tym opatrywane są wybrane przez Kapitułę składającą się z fachowców w różnych dziedzinach, produkty, które muszą spełniać określone w regulaminie kryteria.
W ubiegłym roku po raz pierwszy obok produktów takich jak: ceramika, rękodzieło, rzeźba, miody, sery itp. certyfikowane były usługi związane z produktem lokalnym cel czyli wzmocnienie pozycji rynkowej produktów i usług o charakterze lokalnym odznaczających się tradycyjną metodą wytwarzania oraz ich promocja przez nadanie im certyfikatów pozostaje od lat bez zmian.
Celem przyznawania Certyfikatu Produktów i Usług Lokalnych jest promocja szeroko rozumianego produktu lokalnego i usług związanych z tym produktem. Produkt ten ma być wizytówką regionu, poprzez wykorzystanie jego specyficznego charakteru. Za Bieszczadzki Produkt Lokalny uznaje się wyrób lub usługę utożsamianą z Bieszczadami i nawiązującą do wzornictwa, legend i kultury regionu, produkowaną przez osoby zamieszkałe na terenie bieszczadów , posiadającą cechy użytkowe lub artystyczne. Produkty i usługi nie mogą naruszać praw autorskich i muszą spełniać wymogi związane z prawem. Produkty lokalne przyczyniają się do powstawania nowych miejsc pracy, chronią tradycję i są przyjazne dla środowiska. I właśnie dlatego zajmują tak ważne miejsce w rozwoju zrównoważonym. Warto zwrócić uwagę, że konsument, mający dostęp do produktu wyższej jakości, zapoznaje się jednocześnie z jego producentem oraz środowiskiem naturalnym i kulturowym, w którym wyrób powstawał. Poprzez związek produktu z regionem, zakup staje się początkiem kontaktu z wyjątkową kulturą, tradycją, historią, społecznością i przyrodą danego obszaru, a to z kolei mobilizuje społeczność lokalną bądź regionalną do szczególnej dbałości o swoje otoczenie, a tym samym rozwój zrównoważony.
Stowarzyszenie organizuje –dla grup zorganizowanych- spotkania z kulturą regionu podczas których uczestnicy degustują regionalną kuchnię (skorodne pierogi, Korczun skorodniański, knycze, proziaki, miody pitne i nalewki) i słuchają opowieści i legend o Bieszczadach a to wszystko przy rytmach muzyki bojkowskiej i łemkowskiej.
Członkowie stowarzyszenia prowadzą też różnego rodzaju warsztaty dla turystów i osób zainteresowanych pogłębianiem swojej wiedzy. Podczas warsztatów uczestnicy mogą własnoręcznie wykonać np. filiżankę, która następnie zostanie wypalona, czy tradycyjną biżuterię karpacką tzw. Krywulkę. Prowadzone są też warsztaty malowania na szkle, pieczenia tradycyjnego chleba, rzeźbienia, wikliniarstwa, malarstwa czy ikonopisania. Chętnych do skorzystania z warsztatów odsyłamy do p. Krzysztofa Franczaka –prezesa stowarzyszenia. Tel 605055454
Komentarze do newsa: dodaj swój komentarz
|
|
|
|