Solina - wydarzenia i aktualności w portalu solina.info.pl |
Pierwsze wydanie Bieszczadnika Kulinarnego - Solina
2015-05-10
Spieszymy donieść z nieukrywaną radością, że Ursa Maior moment przed długim weekendem majowym wybudziła się z zimowego snu, z okolic Soliny na dobre i jak przystało na Wielką Niedźwiedzicę, zupełnie niespodziewanie zaskoczyła nas wszystkich nową pozycją wydawniczą. Tak więc przed weekendem majowym do turystów przebywających w Bieszczady i okolicach Soliny trafiło premierowe i pierwsze wydanie Bieszczadnika Kulinarnego.
Nowe, pierwsze wydanie Bieszczadnika Kulinarnego to bardzo subiektywny wybór restauracji działających w Bieszczadach i okolicach Soliny. Naszym zdaniem wydaje to się być ciekawym przewodnikiem miejsc kulinarnych, które miejsca warte są odwiedzenia, prowadzone dodatkowo przez ciekawe osobowości. Przykłady wspomniane w przewodniku to sztandarowe pozycje menu każdej z subiektywnie zarekomendowanych restauracji.
W pierwszym wydaniu Bieszczadnika Kulinarnego, Ursa Maior zaproponowała i być może zasugerowała, ale tylko wyłącznie w sposób czysto subiektywny, i tak tą propozycję należy traktować do odwiedzenia w Bieszczadach, nad Soliną, kilkanaście restauracji, karczm, kawiarni i miejsc gastronomicznych. Bieszczadnik Kulinarny Ursa Maior między innymi poleca kultową Siedlisko Carpathia z Mucznego, Oberże Zakapior z Polańczyka nad Jeziorem Solińskim, czy również nie mniej popularną Wilczą Jamę, znaną między innymi z serialu Wataha, produkcji HBO.
Do zaproponowanych dań, które zostały przedstawione w pierwszym wydaniu Bieszczadnika Kulinarnego dobrane i zarekomendowane zostały różne znane napoje potocznie przez nas nazywane Ursojagodami, produkowane przez spółkę Ursa Maior. Znalazło się również miejsce dla niektórych ciekawostek o tym jak powstają różne rodzaje Ursonapoje i dlaczego nabierają określonych cech. Bieszczadnik Kulinarny to naszym zdaniem ciekawe wydawnictwo, dzięki któremu każdy z czytelników będzie mógł wzbogacić wiedzę na temat bieszczadzkich i solińskich restauracji, oraz poszerzyć wiedzę na temat produkowanych Ursonapojów i sposobów ich zagospodarowania, jeśli możemy tak napisać ;)
Dzięki temu wydawnictwu goście i turyści przebywający w Bieszczadach, na wakacjach mogą wzbogacić nie tylko doznania kulinarne w fajnych i sprawdzonych lokalach, oraz poszerzyć wiedzę o pewnego typu napojach pochodzących z Domu Wielkiej Niedźwiedzicy. Ursa Maior dzięki tym działaniom pragnie zainicjować współpracę między różnymi podmiotami działającymi w Bieszczadach, oraz promować niektóre lokalne produkty regionalne, jakim bez wątpienia są znane napoje z oferty Ursa Maior ;)
Pierwszy numer Bieszczadnika Kulinarnego oczywiście, w rzeczy samej można nabyć w siedzibie Ursa Maior, która mieści się w Uhercach Mineralnych. Bieszczadnik dostępny jest w sklepie Esencja Karpat, a także w restauracjach i innych miejscach na terenie Soliny i całych Bieszczad !!!
Komentarze do newsa: dodaj swój komentarz
|
|
|
|